Aug 20, 2011

Ihya' Ramadhan Al-Mubarak - Part 2

Assalamualaikum w.b.t,

Hmm, disebabkan buzy malas yang melampau. Dah nak 3 minggu tak update blog.

Pejam celik pejam celik , tau-tau dah tinggal 10 hari je bulan Ramadhan.

makin lame makin kecik jam tuh which means makin cepat masa berlalu :(
What!!?!! Tinggal 10 hari je Ramadhan.
Happy side - Yay, dah nak raye. Baju sume dah shopping. pastu boleh cuti-cuti, relax-relax kat rumah
Sad side - Double triple rewards ganjaran pahala dah nak abis. Scale dosa dah la lagi banyak dari pahala.

----------------------------------------------------------------
*Mengarut mood deactivated.

Dah 20 hari berpuasa dekat Palam. Macam-macam rase bila sahur,puasa,berbuka dekat sini..

---------------------------------------------------------------

1. Sahur 

hehehe, Bangga betul bila dekat Palam ni jadi tukang kejut.kekadang je la.
Selalunya, sahur dulu mak atau ayah yang kejutkan. tapi sekarang , paham - paham je la.
tapi bila kita gained something kita lose something jugak la kan.dah macam physics theory pulak dah.sila abaikan ni.

Menu sahur : oatkrunch,roti bun, oat krunch, roti ban. tak sahur langsung =.="

Terbaik la kan?
Dulu kalau dekat rumah, selalu makan nasi dengan lauk. Pastu siap boleh makan biskut peberet  Hup seng cicah Milo. pergghhh~

---------------------------------------------------------
2. Puasa

puasa di bulan Ramadhan ,ibadah yang wajib dilakukan :D
Fuyoo, memang puasa dekat sini the best la wa cakap sama lu.sorry menggila sekejap.

Bangun pagi untuk kelas pun, perut dah lapar. Tapi nak buat macam mano kan. Sabo je la.kan dah kuar nogorhi kat sini.
Kelas semua macam biasa. itu ini.kerja itu,kerja ini. gerak sane gerak sini. gosipdiscuss sane,discuss sini.
tapi bila dah sampai pukul 2-3. can lah jawabnye.

ZzzZzz

Tapi sebaik la dah biasa berpuasa dekat palam sebelum ni. So, effect puasa waktu naik tangga maut kejayaan tuh takdela devasting sangat kan.


Tangga oh tangga

3. Berbuka!!!

The best part of all of it.
Yang sedihnye tak dapat nak berbuka dengan keluarga le. *sedihh giler yang amat dasyat.ok, abaikan 
but again, nak wek cano kan?

hee~tahun 2011 ni, waktu berbuka agak special sikit banyak.
Lain tempat, lain menu, lain orang, lain selera,  but berbuka yang terbaik for sure.

i) Berbuka di rumah - A2708.
      Selalunya pukul 7.20 je, kami serumah akan berkumpul di hall untuk menjamu selera. Macam- macam lauk yang di beli di bazar Ramadhan yang terletak betul2 kat depan kolej A2 .

Ni la dia, bazar tersebut.
Memang macam-macam terjual dekat sini. eh silap, dijual dekat sini.
Tapi tengok harga jugakla kan. kadang2 tuh sekali borong boleh cecah RM 10 kot.boros boros.

Bila la nak berbuka nih. =="
Berbalik ke bilik di rumah, Masuk je waktu Maghrib bagi wilayah puncak alam dan sewaktunya,
kitaorang pun jamah dulu kuih ataupun kurma, lepas tuh terus ambil wudhuk dan tunaikan sembahyang Maghrib. :)
Lepas tu. ape lagi kan? Nom Nom Nom la.

Muke excited gile nak makan ==". Kanan, meet one of my housemates, Farhan Baharin aka FB :)
ii) Berbuka di KKPR ( Kolej Kemudahan Pelajar Rafflesia).cewahh.






Ni la dia KKPR
       Hmmm, selalunya Im berbuka dekat Raff ni bila nak buka pose dengan classmates perempuan.
Kitaorang beli makanan dekat Bazar lepas tuh terus je kumpul dekat raffle tunggu waktu berbuka.
Semangat lagi. tapi kali ni dalam jumlah yang agak banyak kan? hee~
Berbuka dekat sini memang best sebab.. yela, dapat bukak pose ramai-ramai, especially dengan crushclassmates kita. euwhh..
Inilah antara muka familiar yang selalu ade dekat KKPR. :D

Hanna and Art :)
Eman and Faidah
Art (again) and nisa
Art (again!??!?) and err, ehem2. ahaha
iii)Pendeta Cafe yosh~

       Pendeta oh pendeta. Memang Terbaikla buka dekat sini.
Pendeta ni makanan dia sedap2 oo tapi harga pun sedap2 jugak la kan :P.
Tapi sempena bulan Ramadhan, Dorang nih ade buat buffet which cost us RM 15 o.0. tapi luckily, ade discount rm3 bila bawak student id :D
Nyum nyum nyum, deliciouso. *citer Dora the explorer.
Kat sini selalunye bila satu class or group nak berbuka bersama. So, its worth it to spend Rm 12 to meet and breaking fast together. As a family. cewahh~.

tapi Group d9 akan berbuka sekelas khamis minggu depan . yosh~

iV) McDonald's 0.0

Ni baru je berbuka kat sana tadiiii....
walaupun terpakse spend extra money, tapi pun berbaloi jugak sebab dah muak kot makan benda sama je tetiap hari :/.
Makan dekat pizza, saje je letak :)
Seperti biasa, pergi dengan classmates perempuan je sebab classmates lelaki malazzz segan nak keluar.
So, apelagi, lepas kelas habis which was CTU or kelas agama, terus challoww~
Dan inilah hasilnye. hehehe~

3 large sets woo. Masing-masing kebulur kot.
Mine~ Spicy chicken Mcdeluxe yg memang spicy giler la tadi.
Art's, but thanks for sharing anyway.

Hahaha, pergi pukul 5.30. balik pukul 9.30. terbaik la kan~ huahuahua.

----------------------------------------------------------------

Hmmm, tu je la kot post untuk kali ni. Lain - lain cerita akan diupdate 2-3 tahunminggu or hari lagi. Adios~


PS:
BagS dah siap packing nih*tipu. Tak sabar nak balik~*


Rambut raye kot. haha

Finally,wish me and pray for my test 2 and final exam for sem 1 :)

2 comments:

  1. uiyt, nam0 bpok den salah uw. terkurang satu vokal 'a'.

    ReplyDelete
  2. haha, yeke?
    sorry3. maklumla,update blog pukul 3 pagi.
    -fixed-

    ReplyDelete

I love your thoughts !
So drop me a line...