Aug 1, 2011

Ihya' Ramadhan Al-Mubarak - Part 1


Assalamualiaukum w.b.t,
Hmm, rasanye dah hampir 3 bulan tak update blog ni kan?
Al maklum la, busy dengan girlfriend kerja-kerja dekat UiTM Puncak Alam nih.

Papepun,cerita pasal kat puncak alam nih akan di-update di lain hari ye kawan-kawan :D


indeed! ;')
Seperti yang kita sedia maklum, bulan Ramadhan sudah pun tiba dan yang pasti
kita umat Islam sekalian akan melakukan rukun Islam yang ke-3 iaitu
BERPUASA DI BULAN RAMADHAN.


Tak taula jam negara mana nih =="

Mungkin sesetengah dari kita tak tau Ramadhan tu apa eh.
Ramadhan tu dari segi bahasa nya(direct translation dari Arab :P) dalam Bahasa Melayu maksud dia "Panas bangat terik"
Ramadhan nih adalah merupakan bulan yang ke-9 dan bulan paling suci di dalam kalendar Islam.



Allah knows the best for us :)
Okay, enough with the intro.
Mulalah cerita pasal puasa di Puncak Alam.
Hmm,mungkin ramai yang dah tau ni kan, tapi nak bagi tau jugak la kan.
hari Isnin dan Khamis merupakan hari yang disunatkan berpuasa bagi umat Islam sekalian.
Seriously, selama zaman persekolahan dulu,jarang gila-gila puasa waktu hari nih.
Tengok schoolmate pun sikit je yang puasa waktu dulu-dulu.


TAPI bila dah menetap dekat bawah bumbung Palam nih, memang terus jadi habit puasa hari Isnin dengan Khamis ni. :) syukur ALHAMDULILLAH.

Terima kasih sangat2 kat member-member especially D9. hee~

PS: First time tak berpuasa,bersahur,berbuka,berterawih,ber'shopping' baju juadah dengan family T.T
mintak-mintakla best jugak tahun ni :) InsyaAllah..


Bulan Ramadan, yang di dalamnya diturunkan al-Qur'an sebagai petunjuk bagi manusia dan keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan (antara yang benar dan salah). Oleh itu, barangsiapa di antara kamu hadir di bulan itu, maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu...
— surah Al-Baqarah, ayat 185
Random :)


2 comments:

  1. aku dah masuk 6 tahun tak puasa kat rumah -.-' aiseyman

    ReplyDelete
  2. ahaha, untungla dah biasa =.="

    ReplyDelete

I love your thoughts !
So drop me a line...