Apr 25, 2011

Vampires in real life!!!







Entri kali ini Im nak cerita pasal blood - sucking vampires.
Tapi yang pasti bukan vampire yang sorang nih


Mahupun yang ini ...



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vampires yang Im maksudkan ialah .......



jeng jeng jeng mouse girl 14 . Yang nie!





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nyamuk!!! Seriously and solemnly, Im betul - betul tak suka kat nyamuk !


Kalau orang tanya binatang apa yang Im paling tak suka , memang nyamuk je la pilihan di hatiku.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kenapa?

Sebab nyamuk nih is everywhere at anytime.

Orang kata nyamuk nie aktif waktu subuh dengan senja je....

tapi kalau kat rumah nie Im nih. Time - time nak tengok TV la die datang menyerang.mouse girl 05

Nie lagi satu.

tak tau la betul ke tak, tapi yang pasti nyamuk for some odd reason suka sangat dekat warna hitam. mouse girl 12

Pakai je baju warna hitam, ade. Duduk je kat kerusi warna hitam, ade. (==,)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sekarang, Beberapa fakta tentang 'raksasa kenit' nih :-
  • Nyamuk tak MAKAN darah. Hanya nyamuk betina sahaje yang hisap darap untuk proses perkembangan telur - telurnya
  • Pandangan mata mereka sangat la lemah. Mereka lebih berpandukan bau dan haba untuk mencari mangsa - mangsa mereka.
  • Nyamuk tak suka merantau jauh. 1 batu dah cukup jauh bagi mereka.
  • Purata hidup nyamuk betina ialah 3 - 100 hari manakala nyamuk jantan pula 10 - 20 hari sahaja (==,)

Extra Info :

Bila nyamuk gigit kita, nyamuk akan mengeluarkan sejenis bahan kimia yang akan menghalang darah kita daripada membeku dan terdapat juga 'ubat tahan sakit' yang menyebabkan kita kadang - kadang tak perasan di gigit oleh serangga ini mouse girl 04



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vampires lain yang akan di cerita sebentar lagi ialah



KELAWAR!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hmmm, Im nie takde pengalaman dengan kelawar, so kita terus straight to the facts mouse girl 03

  • Kelawar betina hanya akan melahirkan satu sahaja anak setiap tahun. Ini menyebabkan mereka sangat terdedah kepada kepupusan (kot?)
  • Sangat pembersih!
  • Kelawar coklat(myotis) mampu untuk makan 1000 nyamuk (hehehe) dalam satu jam
  • Terdapat suatu 'anticoagulant' di dalam air liur kelawar yang digunakan untuk pesakit jantung dan strok !

Extra Info :

Seperti nyamuk, Di dalam air liur kelawar terdapat analgesic yang menyebabkan kita tidak sedar apabila digigit oleh kelawar ini ( ketika tidur). Kelawar juga akan kencing sambil menghisap darap kita supaya dapat memastikan berat badan mereka tidak berlebihan untuk terbang . mouse girl 18

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sebenarnya bukan semua kelawar menghisap darah kerana sesetengah daripada mereka makan buah - buahan.




4 comments:

  1. meaning kalau kita pkai perfume nyamuk lagi banyak la kat kite kan ? :O hahaha !

    ReplyDelete
  2. haha..
    yang tuh aku tak tau..
    try la experiment sikit =P

    ReplyDelete
  3. kelawar hsap darah????..kita x ley sedar kalau dy hisap??..wow 1st time twu...(=_=),,haha..thanks imran for the info

    ReplyDelete
  4. aah, die hisap darah...
    tapi kalau kita tidur tak sedar la kot...

    ReplyDelete

I love your thoughts !
So drop me a line...