Apr 16, 2011

Positive Thinking ..









Hmmm,tajuk entry secara tak langsung ade kene-mengena dengan hidup Im especially sejak dua nih. Okay,positive thinking. Bende nih bermula waktu di akhir tingkatan 5,di mana seperti biasa bile dah nak dekat dengan big exam iaitu SPM pada tahun tu, ade lah macam-macam program seperti bacaan Yassin dan solat Hajat.



Bile nak solat hajat,kena bermalam di sekolah waktu tu kan. So, petang tuh ade la satu ceramah di mana hanya bape kerat orang yang datang sebab yang lain tuh semua datang waktu maghrib,waktu bacaan Yassin. Berbalik kepada topic (akhirnya!), ceramah tuh ade banyak topicsss, Antaranya ialah(cewah,mcam ayat karangan pulak =P ) "kita tarik apa yang kita fokus" . Senang citer , ape je yang kita fikir , kite akan 'tarik menarik' benda alah tuh . Sebagai CONTOH, benda ni dah beberapa kali berlaku kat Im :-



  • Exhibit A- Hari Jumaat, seperti biasa mesti ade sembahyang Jumaat utk para Muslim. tapi pada hari itu Im terlambat la pulak ke masjid kerana berjalan kaki (errrk) . Masa nak letak selipar tuh,ade pulak terFIKIR , "alahai,letak selipar kat sini gerenti hilang punye". Fikiran tersebut terus berlanjutan sampai lah dah nak mule sembahyang. Habis je sembahyang,terus rush ke luar (kantoi bace doa sekejap je) . Hmmmm, first glance tengok memang dah takde dah selipar kesayangan ku (padahal selipar adekkk =P ). Tapi,die sebabkan ego,Im pun terus keliling masjid tuh sambil pandang bwah mcam orang gile. Ting ting, tetibe jumpe plak the exact same selipars kat depan masjid which is bertentangan dengan tempat asal selipar tadi. Nak tak nak kene la pkai jugak kan selipar, kalau tak berkaki ayam lah pulang ke rumah T.T . Half way nak sampai ke rumah baru lah terperasan yang selipar tuh besar sikit (which confirm yg tu bukan seliparku) .


Conclusion : selama nih tak pernah pulak hilang selipar waktu pergi sembahyang Jumaat which membuktikan teori nih. Selipar pun kalau hilang sebab kene pkai oleh adik pernahla.


  • Exhibit B- Waktu test JPJ. Okay, seperti yang kite sedia maklum , nak ambil lesen P (kereta) mesti lalui Test JPJ yg mempunyai 2 bahagian, Bah. II dan Bah. III. Bah. II which is dalam litar :- bukit,parking and tiga penjuru. Yang peliknye Bah. II ni boleh passed in less than 10 minit :D (tak baik riak oiiii). Yang menambahkan kepelikannya, Bah. III ni boleh FAILED in less than 2 minit (tu la riak lagi ). So, ape kene mengena dengan teori ' kita tarik apa yang kita fikir' ? Nak dijadikan cerita, sebenarnye lebih kurang 45.o8 saat sebelum name dipanggil utk Bah. III tadi, ade la akak sorang nih yang baru nak memulakan test die. 20 saat kemudiaan, bang bang boom! langgar belakang satu kereta nih waktu nak reverse keluar. Apa lagi kan? terus di-failed kan immediately. 25.08 saat kemudian, nama Im pun dipanggil , masuk ke dalam kereta yang di dalammya ada pengawai JPJ yang mukenye sangatlah ketat . Okay, sebelum masuk dalam kereta tuh la Im flashback balik kejadian yang berlaku 25.08 saat yang lepas. tak sampai 2 minit, the exact same thing berlaku kat Im and apa lagi kan? terus di-failed kan immediately (ni bukan dejavu eh :D ).


okay,kete yang Im bwak bukanlah secanggih ni eh =P

Conclusion : Mungkin and mungkin Im boleh pass dengan flying colours(cewah macam exam bertulis pulak) kalau akak tuh tak melanggar kereta orang at the moment name Im di panggil. SO, wrong place wrong time eh, akak?

  • Exhibit C-Waktu results SPM keluar. Wawawawa, results pun ade kene mengena jugak ke dengan teori nih? yup,sangat yupppppp. Im datang sekolah pukul 7.15 pagi where as results pulak keluar pukul 11.00 pagi. So, in the mean time, Im doa la banyak - banyak kat Allah S.W.T supaya dapat straight A's. Tapi, nak buat mcam mane kan? hati doa macam - macam, kepala fikir 7-8 A pun okey larrrh. Then, bile dah keluar results. Taadaaa, dapatla ape yang anda fikirkan. Serve you right sebab takde keyakinan langsung kat diri sendiri.
Conclusion : Dah lepas nak buat macam mane kan? Kita merancang , Allah yang menentukan. =)



anda yang belah kanan ke belah kiri. Ke terbelah dua terus? :P


Big Conclusion : Sebenarnye banyak lagi benda yang berlaku berdasarkan teori , 'kite tarik ape yang kita fokuskan ',contohnya kadang - kadang kita humming sesuatu lagu ,and the next thing you know, orang kat belakang kite dah nyanyi lagu tuh 0.0 . Jadi, penceramah yang menerangkan teori sebenarnya bagi tau semua perbuatan,percakapan and paling penting pemikiran kita merupakan doa kite kepada pencipta secara implisitnya. So, next time, berhati - hati lah dengan ape yang kita lakukan.

5 comments:

  1. Sangattttttt setuju !!!!!!!

    aku pun baru terpikir balik after bace entry ni..
    8tetibe teringat lagu metropolitan-kau boleh ?* :P

    ReplyDelete
  2. haha timah,
    aku memule kureng mempercayai teori nih,
    tapi lepas dah lame2 tuh,haha.
    Lagu tu sebenarnye sangat membantu aku rase =)

    ReplyDelete
  3. baru first time tahu teori kita tarik apa yang kita fokus.

    hahaha..pasal lagu kau boleh tu..maybe dia lagu psycho org kot..:PP

    and yes..selalu macam tu..let say before we get into form amd form 5..kakak2 senior selalu cakap add maths susah.so bila form 4, putri tak struggle langsung..just aim untuk lulus je. bila form 5 cikgu ckp senang..so kne brainwash blek..hahaha..tp btul gak..lagi senang kot dari fizik....

    panjang tak komen ? :PP

    ReplyDelete
  4. haha,takpe2.at least dah tau kan skrg?
    hmmm,same la kite bile nk form 5 tuh baru la rase senang (sikit ! ) add math tuh.

    ps : panjang2 pun takpe comment,sampai satu page pun tak kisah =)

    ReplyDelete
  5. adehh..!
    terkena batang hidung.
    haha..
    setuju sangat lah..

    ReplyDelete

I love your thoughts !
So drop me a line...