Apr 23, 2011

Budaya yang 'cambest'


so true! ;D





Entri kali ini Im tulis sebab terdorong daripada satu video nie.
Nak tahu video ape? confuse red fox

kita tunggu di akhir post nie eh nanti devil smile red fox.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Daripada topic kat atas, budaya yang Im maksudkan 'cambest' tue ialah budaya sindir- menyindir atau dalam bahasa 'omputeh' nya, Sarcasm tongue red fox.

'Sarcasm' nie apa eh?

Pada pendapat Im, Sindiran nie merupakan cara kita menyatakan pendapat kita dalam maksud yang bertentangan munggunakan 'tone suara' yang agak unik.

So, Sindiran dalam erti kata lain , kita malas nak jawab soalan 'pandai' yang diutarakan kepada kita . =P

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Contoh Sarcasm yang paling mudah :-

1.
A-"esok kau pergi sekolah tak?"

B- " Taklah, esok aku kene pergi Amerika nak cuti - cuti sekejap. Lamaaa pun boleh"



2.
A- "Eh, sekarang waktu rehat eh?"

B- " Taklaaaaa,sume orang saje - saje keluar pergi kantin laaaarhhh"

A- "........"



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seperti contoh yang kita baca kat atas, soalan - soalan yang di tanya agak errrh tak perlu dijawab.

Jadi, bagi mereka yang dah sebati dengan budaya sindir - menyindir, jawapan begitulah yang akan anda dapat.worry red fox

BTW,kesian dekat 'A' kan?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Conclusion : BUDAYA nie dah lame ada kat bangsa kita.
contoh, pantun,syair

cuma kita je yang tak praktikkan dengan betul, kot? looking red fox

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nie la video yang Im maksudkan =-



ghost red fox


2 comments:

  1. selalu jadi mangsa.:PP
    tapi cara dr sentaphatimaknak tu tak rasa macam anoyying ke? XD

    ReplyDelete
  2. Annoying at least orang pham msg kite tanpa rase tersinggung (disebabkan annoying! ) xP

    ReplyDelete

I love your thoughts !
So drop me a line...