Apr 30, 2011

a curve that sets everything straight :)



Hari ni, Im nak share sikit fakta - fakta menarik pasal SENYUM.

  • Memaksa diri untuk senyum dapat meningkatkan mood anda
Pakar psikologi mendapati walaupun kita berada dalam keaadan susah hati, kita secara tidak langsung boleh menaikkan semangat kita dengan memaksa diri kita untuk SENYUM.

  • Senyum boleh meningkatkan sistem imunisasi kita
SENYUM benar-benar dapat meningkatkan kesihatan fizikal anda, juga. Tubuh anda lebih relaks ketika anda tersenyum, mendorong kepada kesihatan serta sistem ketahanan tubuh yang lebih baik.

  • Senyum boleh berjangkit
Kajian di Sweden menyatakan orang akan sukar mengerut (dahi) apabila melihat sesuatu objek yang sedang SENYUM , menyebabkan otot - otot mereka akan membentuk satu senyuman secara tak langsung.

  • Senyuman melegakan tekanan / stress
Badan anda akan serta merta mengeluarkan hormon endorfin apabila anda SENYUM walaupun senyum yang dipaksa.Mood yang lebih baik membuatkan anda rasa lebih baik lalu mengurangkan stress.

  • Lebih mudah untuk senyum daripada mengerut.
Kajian menyatakan badan kita perlu menggerakkan lebih banyak otot untuk mengerut berbanding untuk SENYUM.

  • Merupakan 'Universal sign' yang menunjukkan kebahagiaan.
Sementara bersalaman dan pelukan membawa makna yang berbeza - beza di seluruh budaya,SENYUMAN di kenali di seluruh dunia dan dalam semua budaya sebagai tanda kebahagiaan dan penerimaan.

  • Senyum memerlukan dari 5 - 53 otot muka.
Hanya tersenyum boleh membuatkan badan anda menggunakan sehingga 53 otot muka, tapi hanya terdapat beberapa SENYUMAN yang menggunakan 5 otot muka.

  • Bayi dilahirkan dengan kemampuan untuk senyum
Bayi banyak belajar kelakuan dan bunyi dengan memerhati orang - orang di sekelilingnya, namun para saintis percaya bahawa semua bayi dilahirkan dengan kemampuan untuk SENYUM kerana bayi yang buta juga mampu tersenyum.

  • Senyuman mampu untuk 'mempromosikan' diri anda.
SENYUMAN membuatkan seseorang nampak lebih menarik, ramah, mempunyai keyakinan diri dan orang yang lebih banyak tersenyum lebih berkemungkinan untuk di promosikan xD

  • Wanita lebih banyak tersenyum berbanding lelaki
Bayi lelaki walaupun SENYUM kurang berbanding bayi perempuan, tetapi bayi lelaki lebih banyak membuat 'eye-contact' *wink-wink. Penemuan ini membuatkan para saintis untuk percaya bahawa peranan jantina cukup fleksibel.

  • Senyuman lebih menarik berbanding dengan make-up
Sebuah kajian yang dilakukan oleh 'Complete Orbit' mendapati bahawa 69% orang berpendapat perempuan lebih menarik ketika mereka SENYUM berbanding ketika mereka memakai make -up

  • Ada 19 jenis senyuman.
Penyelidik UC-San Francisco mengenalpasti 19 jenis SENYUMAN dan menempatkan mereka kepada dua kategori iaitu 'polite social smiles' yang menggunakan sedikit otot dan ' sincere felt smiles' yang menggunakan lebih banyak otot.




Last But Not Least

Bila kucing berkata-kata..

Meow,meow,meow!



Assalamuaikum wbt,

Sebenarnya entri nih dah lama ada dalam kepala.
Tapi oleh di sebabkan kemalasan yang terlampau, asyik di tangguhkan jer. jgm pink cat


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Berbalik kepada topic asal, iaitu pasal kucing.

Umum mengetahui bahawa kucing merupakan haiwan peliharaan yang sangat di sukai oleh orang ramai.laugh pink cat

Tapi, Im taknaklah cerita pasal kenapa kucing nih digilai oleh sesetengah orang.

Yang Im nak kongsi ialah apabila kucing nie berkomunikasi antara satu sama lain.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jujur Im bagitau yang Im jarang - jarang sangat nampak kucing berkomunikasi dengan 'kaum' dorang surprised pink cat

Kalau kelip - kelip mata selalu lah nampak. lagi satu bila dorang nak minta makanan dekat kita sambil buat muka 'puppy face'(errkkk) cute pink cat baru lah dengar dorang meow sana meow sini.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Baru - baru ni baru lah Im perasan yang dorang akan meow antara sesame sendiri bila takde presence of manusia dekat situ muddy pink cat. Cuba tengok video kat bawah nie dulu.


video


Hee~ sebenarnya tu Im rakam sendiri guna phone sebagai bukti kat korang semua shy pink cat

And Im rakam tue kat belakang tingkap which menyebabkan kucing tuh tak perasan yang Im


tengah rakam 'gosip - gosip' dorang yang hot tuh =P

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kebiasaannya, Im perasan yang kalau kucing - kucing nie tengah 'berbual' mesti salah seekor daripada kucing tue

akan guna 'high note' maknanya tengah menjerit lah kat lagi sekor tuh.no pink cat

Lagi sekor kucing tuh pulak akan 'purring' dengan kuat(mungkin tuh respond dia kot)tongue pink cat

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So, tuh je lah yang nak di share kan untuk korang - korang semua eh =)


PS: bayangkan korang dengar bunyi kucing macam nie pukul 4 pagi waktu tengok citer
hantu. Sah - sah sakit jantung sekejap sebab suara kucing tuh macam suara pontianak mengilai worry pink cat

Nak tau lebih lanjut pasal komunikasi kucing nih, klik sinibitter pink cat

Apr 28, 2011

The Matrix! (matriculation)


Hmmm, Hari nie keputusan tentang kemasukan ke matrikulasi telah pun keluar.

Sebelum tuh, Matriks nih ape eh?

Matrikulasi, dalam erti luas, menjadi berdaftar atau ditambah ke senarai - berasal dari perkataan Latin, 'matricula' yang bermaksud 'little list' blush crazy rabbit

SO,bagi Im la kan, Matriks seperti pra universiti
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So, guess what?
Im telah pun mendapat tawaran ke salah satu matriks dancing crazy rabbit

Yang tak bestnye, ramai kawan dapat matriks di Kuala Pilah,NS sedangkan Im dapat dekat Masjid Tanah, Melaka. drama crazy rabbit

Menambahkan kesedihan, Mak Im marah sebab pilih Melaka sebab dia suruh ambik dekat tangkak, Johor - lebih dekat. head crazy rabbit



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okay, sebenarnya gembira jugak la dapat matriks nih.magic right crazy rabbit

Bak kata seorang kawan nih, 'at least' dah ada tempat untuk sambung belajar !stars crazy rabbit

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TAPI kalau dah accept Matriks pulak, orang kata ada buruknya jugak la kan?what crazy rabbit

Contohnya :-

  • Tempoh setahun memang cukup-cukup je masa untuk study. takde mase nak enjoy dengan kawan - kawan le! yesss crazy rabbit
  • Kena 'maintainkan' results yang bagus iaitu 4 flat ______ ataupun 3.8 dan ke atas pheew crazy rabbit
  • disebabkan satu tahun je masa, banyak la jugak problem kan seperti kurang tidur sleeping crazy rabbit , kurang 'outing' on jail crazy rabbitdan yang paling penting, makan ! eating crazy rabbit

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So, basicly, Im tak tau boleh ke tak adapt nanti dengan situasi - situasi sebegini. no no crazy rabbit

Oleh di sebabkan itu, Im tunggu la results IPTA dulu sebelum tekan butan 'terima tawaran'.calm down crazy rabbit




dunno crazy rabbit



PS : nak tahu lebih lanjut pasal pro dan kontra institut pengajian dekat Malaysia, klik sini :D



Apr 27, 2011

Selamat hari jadi, Anas Farhan

kek!


selepas dinyalakan


mayday! perlukan bantuan untuk potong kek =P



overall




video

Apr 26, 2011

Birthday's Special Package




Assalamualaikum semua...
sekali lagi, being a nocturnal memang tak best!!tired-red-crab

Kali ini, Im nak kongsi sifat -sifat/peribadi korang berdasarkan bulan anda di lahirkan

Pape pun entri kali ini sekadar pengetahuan yang ingin di kongsi bersama =)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JANUARI no pink cat


  • bercita-cita tinggi dan orangnya serius
  • suka mendidik dan dididik
  • sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
  • rajin dan setiap yg dibuat nampak keuntungan
  • suka smart, kemas dan teratur
  • bersifat sensitif
  • berfikiran mendalam
  • pandai mengambil hati org lain
  • pendiam kecuali telah dirangsang, agak pemalu
  • daya tumpuan yang sangat tinggi
  • mudah mendisiplinkan diri sendiri
  • badannya sihat tetapi mudah diserang selsema
  • bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamirkannya, cukup sayang pd kanak-kanak
  • suka duduk rumah
  • setia pada segala-galanya
  • perlu belajar kemahiran sosial
  • cukup cemburu yg sangat tinggi


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FEBRUARI


  • berfikiran abstrak
  • sukakan benda yang reality dan abstrak inteligent
  • bijak dan genius
  • berpesonality yg mudah berubah
  • mudah menawan org lain
  • agak pendiam. Pemalu dan rendah diri
  • jujur dan setia pd segalanya
  • keras hati untuk mencapai matlamat, tidak suka dikongkong, mudah memberontak apabila dikongkong
  • suka kegiatan yg lasak
  • emosinya mudah terluka dan sgt sensitif
  • mudah mempamirkan marahnya
  • tidak suka benda yg remeh-temeh
  • suka berkawan tapi kurang mempamerkannya,
  • sangat berani dan suka memberontak
  • bercita-cita tinggi dan suke berangan-angan dan ada harapan utk merealisasikan impiannya, pemerhatian yg tajam, suka hiburan dan sukan, suka benda yg bersifat seni
  • sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran
  • berkecenderungan pd benda yg tahyul
  • amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
  • belajar untuk mempamirkan emosi

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAC


  • berpesonaliti yg menarik dan menawan
  • mudah didampingi
  • sgt pemalu dan pemendam rasa
  • sgt baik secara semulajadi
  • jujur pemurah dan mudah simpati
  • sgt sensitif pd perkataan yg dituturkan dan alam persekitaran
  • suka pada kedamaian
  • sgt peka kepada orang lain
  • sesuai dgn kerjaya yg memberi khidmat kepada org lain
  • tidak cepat marah dan sangat amanah
  • tahu balas budi dan tahu kenang budi
  • pemerhatian dan penilaian yg sangat tajam
  • kecenderungan utk berdendam jika tidak dikawal
  • suka berangan-angan
  • suka melancong
  • sgt manja dan suka diberi perhatian yg sangat tinggi
  • kelam kabut dalam memilih pasangan, suka dgn hiasan rumahtangga
  • punya bakat seni dalalm bidang muzik
  • kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik
  • jgn terlalu moody.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

APRIL


  • sgt aktif dan dinamik
  • cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
  • sgt menarik dan pandai manjakan diri
  • punya daya mental yg sangat kuat
  • suka diberi perhatian
  • sgt diplomatik (pandai memujuk )
  • berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang
  • sgt berani dan tiada perasaan takut, suka adventure
  • pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah
  • emosi cepat terusik, try control the emotion
  • kecenderungan bersifat dendam, agresif
  • kelam kabut utk membuat keputusan
  • kuat daya ingatan
  • gerak hati yg sangat kuat
  • pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan org lain
  • berpenyakit disekitar kepala dan dada
  • sangat cemburu dan terlalu cemburu

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEI crazy monkey 047



  • kekerasan hati & degil
  • kuat semangat & bermotivasi tinggi
  • pemikiran yg tajam
  • mudah marah apabila tidak dikawal
  • pandai menarik hati org lain & menarik perhatian
  • perasaan yg amat mendalam
  • cantik dr segi mental & fizikal
  • tidak perlu dimotivasikan
  • tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh org lain
  • mudah dipujuk
  • bersikap sistematik (otak kiri) tetapi suka berangan
  • kuat daya firasat
  • memahami apa yg terlintas di hati org lain tanpa diberitahu
  • bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit
  • daya khayalan yg tinggi
  • permikiran yg tajam
  • pandai berdebat
  • fizikal yg baik
  • kelemahan sistem pernafasan
  • suka sastera,seni & muzik serta melancong
  • tidak berapa suka duduk dirumah, tidak boleh duduk diam
  • tidak punya ramai anak, rajin dan bersemangat tinggi
  • agak boros!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JUN


  • berfikiran jauh & berwawasan
  • mudah ditawan krn sikap baik
  • berperangai yg lemah lembut
  • mudah berubah sikap,perangai @mood
  • idea yg terlalu banyak dikepala
  • bersikap sensitif
  • otaknya aktif (sentiasa berfikir)
  • sukar melakukan sesuatu dgn segera, bersikap suka menangguh-nangguh
  • bersikap terlalu memilih & mahukan yg terbaik
  • cepat marah &cepat sejuk
  • suka bercakap & berdebat
  • suka buat lawak & bergurau
  • otaknya cerdas berangan-angan
  • mudah berkawan & pandai berkawan
  • org yg sangat tertib
  • pandai mempamerkan sikap mudah kecil hati
  • mudah kena selsema
  • suka berkemas
  • cepat rasa bosan
  • sikap terlalu memilih & cerewet
  • kurang mempamerkan perasaan
  • lambat nak sembuh apabila terluka hati
  • suka kepada barang yang berjenama
  • mudah menjadi eksekutif
  • kedegilan yg tidak terkawal
  • sesiapa yg memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JULAI


  • Sangat seronok didamping
  • Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki
  • Agak pendiam kecuali diransang
  • Ada harga dan maruah diri
  • Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan
  • Mudah dipujuk dan bercakap lurus
  • Sangat menjaga hati orang lain
  • Sangat peramah
  • Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya
  • Berjiwa sentimental jarang berdendam mudah memaafkan tapi sukar melupakan tidak suka benda remeh-temeh membimbing cara fizikal dan menta
  • l sgt peka, caring dan mengasihi serta penyayang layanan yg serupa dgn semua orang tinggi
  • daya simpati pemerhatian yg tajam
  • suka menilai org lain dgn pemerhatian
  • mudah dan rajin belajar
  • suka muhasabah diri
  • suka megenangkan peristiwa atau kawan lama
  • suka mendiamkan diri
  • suka duduk dirumah
  • suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
  • tak agresif kecuali terpaksa
  • lemah dari segi kesihatan perut
  • mudah gemuk kalau tak kawal diet
  • minta disayangi
  • mudah terluka hati tapi lambat pulih
  • terlalu mengambil berat
  • rajin dalam membuat kerja

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OGOS panda 56


  • suka berlawak
  • mudah tertawan kepadanya
  • sopan santun dan caring terhadap org lain
  • berani dan tidak tahu takut
  • orgnya agak tegas & bersikap kepimpinan
  • pandai pujuk org lain
  • terlalu pemurah & bersikap ego
  • nilai harga diri yg sangat tinggi
  • dahagakan pujian
  • semangat juang yg luar biasa
  • cepat marah & mudah mengamuk, mudah marah apabila cakapnya dilawan
  • sangat cemburu
  • daya pemerhatian yg tajam & teliti
  • cepat berfikir
  • fikiran yg berdikari
  • suka memimpin & dipimpin
  • sifat suka berangan
  • berbakat dlm seni lukis,hiburan & silat
  • sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk
  • cepat sembuh apabila ditimpa penyakit
  • belajar utk relax
  • sikap kelam kabut
  • romantik ,pengasih,penyayang
  • suka mencari kawan

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SEPTEMBER cheerleader pink mouse


  • sangat bersopan santun & bertolak ansur
  • sangat cermat
  • teliti & teratur
  • suka menegur kesilapan org lain & mengkritik
  • pendiam tapi panda bercakap
  • sikap sangat cool
  • sangat baik & mudah simpati
  • sangat perihatin & terperinci
  • amanah,setia & jujur
  • kerja yg dilakukan sangat sempurna
  • sangat sensitif
  • banyak berfikir
  • daya pentaakulan yg baik
  • otak bijak & mudah belajar
  • suka mencari maklumat
  • kawal diri dari terlalu mengkritik
  • pandai mendorong diri sendiri
  • mudah memahami org lain(daya firasat yg tinggi) krn banyak simpan rahsia
  • suka sukan,hiburan & melancong
  • kurang menunjukan perasaannya
  • terluka hatinya sangat lama disimpan
  • terlalu memilih pasangan
  • sukakan benda yg luas
  • bersistematik


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OKTOBER laugh leaf


  • suka sembang
  • suka org yg sayang padanya
  • suka ambil jln tengah
  • sangat menawan & sopan santun
  • kecantikan luar & dalam
  • tidak pandai berbohong & berpura-pura
  • mudah rasa simpati,baik
  • pentingkan kawan
  • sentiasa berkawan
  • hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama
  • cepat marah
  • macam pentingkan diri sendiri ,tidak menolong org kecuali diminta
  • suka melihat dari perspektifnya sendiri
  • tidak suka terima pandangan org lain
  • emosi yg mudah terusik
  • suka berangan & pandai bercakap
  • emosi yg kelam kabut
  • daya firasat yg sangat kuat (terutamanya perempuan)
  • suka melancong,bidang sastera & senipengasih
  • penyayang & lemah lembut
  • romantik dlm percintaan
  • mudah terusik hati & cemburu
  • ambil berat tentang org lain
  • suka kegiatan luar
  • org yg adil
  • boros & mudah dipengaruhi persekitaran
  • mudah patah semangat

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOVEMBER looking red fox


  • banyak idea dalam sesuatu perkara
  • sukar utk di mengertikan atau difahami sikapnya
  • berfikiran kehadapan
  • berfikiran unik dan bijak
  • penuh dgn idea-idea baru yg luar biasa
  • pemikiran yg tajam
  • daya firasat yg sgt halus dan tinggi
  • bagus utk jadi doktor
  • cermat dan teliti
  • personality dinamik
  • sifat yg berahsia
  • pandai mencungkil dan mencari rahsia
  • banyak berfikir
  • kurang bercakap tetapi mesra
  • berani, pemurah, setia dan byk kesabaran
  • terlalu degil dan keras hati, apabila hendak.
  • Diusahakan sehingga berjaya
  • tak suka marah kecuali digugat
  • mudah ambil berat terhadap orang lain
  • pandai muhasabah diri
  • cara berfikir lain dari org lain
  • otak yg sangat tajam
  • pandai mendorong diri sendiri
  • tidak hargai pujian
  • kekuatan semangat dan daya juang yg sgt tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
  • badan yg tough
  • kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam, romantik
  • tidak pasti dgn hubungan kasih sayang
  • suka duduk dirumah
  • sangat rajin dan berkemampuan tinggi
  • amanah, jujur setia dan pandai berahsia
  • tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi,
  • bercita-cita tinggi
  • perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DISEMBER cute-red-crab


  • Sangat setia dan pemurah
  • Bersifat patriotik
  • Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
  • Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
  • Bercita-cita tinggi
  • Suka menjadi orang yang berpengaruh dlm organisasi
  • Seronok didampingi
  • Suka bercampur dgn org
  • Suka dipuji
  • diberi perhatian dan suka dibelai
  • Sangat jujur amanah dan bertolak ansur
  • Tidak pandai berpura-pura
  • Cepat marah
  • Perangai yg berubah-ubah
  • Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
  • Benci pada kongkongan
  • Suka berlawak, Pandai buat lawak dan berfikiran dgn logik

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nota Kaki :

Fakta ini di copy-paste dari sebuah group di Facebook



hello-red-crabhello-red-crabhello-red-crab